پایتخت کامیون

مرجع تخصصی خرید و فروش خودرو های سنگین

ریتاردر چیست

ریتاردر چیست؟ بررسی کامل ترمز ریتاردر

ریتاردر(ترمز موتور) چیست؟

ریتاردر ترمز وسیله ای مکانیکی است که به کاهش سرعت خودرو کمک می کند و باعث میشود تا سرعت ثابت خود را بدون هیچ تاثیری بر سیستم ترمز معمولی حفظ کند.

کندکننده‌های ترمز، ترمزهای جیک نیز نامیده می‌شوند. این نام از سیستم خودروهای جاکوبز گرفته شده است، شرکتی که توسط کلسی لایل کامینز، که بنیانگذار شرکت کامینز نیز بود، تأسیس شد.

به طور عمده چهار نوع کند کننده ترمز وجود دارد که به شرح زیر می باشند:

  • هیدرولیک
  • اگزوز
  • موتور
  • برقی

ریتاردر

کند کننده های هیدرولیک

کندکننده های هیدرولیک از مکانیک سیالات برای کمک به کاهش سرعت خودروی سنگین شما استفاده می کنند. تقریبا مشابه عملکرد ترمزهای دیسکی معمولی است. هوای فشرده به داخل محفظه روغن در یک کندکننده هیدرولیک دمیده می شود. بعد از مدتی سطح روغن پایین می آید و روغن به سمت مدار کندگیر حرکت می کند.  مدار کندگیر از چرخ دنده های مارپیچ، فنرها، استاتورها و روتورها تشکیل شده است. هنگامی که روغن با روتور تماس پیدا می کند شروع به کاهش سرعت می کند و در نهایت به نقطه ای می رسد که با کمک چرخ دنده مارپیچ به استاتور متصل می شود. این باعث می شود سرعت خودروی شما کاهش یابد. روتور به محور پروانه متصل است که به محور اصلی گیربکس چسبیده است. روغن با استفاده از کندگیر گرم می شود و دمای آن کاهش میابد و خنک میشود.  به همین دلیل است که روغن گرم شده از مدار کندگیر، طوری ساخته می شود که در سراسر مبدل حرارتی جریان یابد، جایی که گرما را با هوا مبادله می کند و سپس به پمپ روغن انتقال میدهد.

کند کننده های الکتریکی

کند کننده موتور از مفهوم القای الکترومغناطیسی برای توقف وسیله نقلیه شما استفاده می کند. هر زمان که بخواهید وسیله نقلیه خود عقب بیفتد، سیم‌پیچ‌های الکتریکی در استاتور انرژی را از باتری دریافت می‌کنند و میدان مغناطیسی تولید می‌کنند که توسط آن روتور حرکت می‌کند. روتور یک میدان مغناطیسی مخالف ایجاد می کند که به کاهش سرعت وسیله نقلیه شما کمک می کند.

ترمز اگزوز(خفه کن اگزوز)

هر زمان که سیستم ترمز اگزوز را در وسیله نقلیه خود اعمال می کنید، دریچه پروانه ای دریچه اگزوز را می بندد. در نتیجه فشار داخل سیلندر را افزایش می دهد و دوباره به عنوان کمپرسور هوا عمل می کند که به کاهش سرعت موتور کمک می کند.

ترمز موتور

سوپاپ اگزوز در حرکت تراکم موتور دیزلی در سیستم ترمز موتور باز می شود. هوای متراکم خارج را از بین می برد که به کاهش سرعت وسیله نقلیه شما کمک می کند.

ریتاردر چگونه عمل می کند؟

سیستم ترمز موتور معمولاً در وسایل نقلیه مجهز به موتور احتراق تراکمی یا موتور دیزل یافت می شود. بنابراین، قبل از بحث در مورد اصل کار سیستم ترمز موتور، باید اصل کار موتور دیزل چهار زمانه را بدانید.

موتور دیزل

معمولاً در یک موتور دیزل چهار زمانه معمولی یا موتور احتراق تراکمی چهار فاز وجود دارد، یعنی مکش، تراکم، قدرت و اگزوز. در کورس مکش هوا به داخل سیلندر کشیده می شود. دریچه ورودی و خروجی هر دو در این موقعیت بسته هستند. پیستون از نقطه مرگ بالا به نقطه مرگ پایین حرکت می کند. پیستون از نقطه مرگ پایین به نقطه مرگ بالا در سکته فشرده سازی حرکت می کند. هوا تا فشار و دمای بالا فشرده می شود، اما دریچه های ورودی و خروجی در این موقعیت بسته هستند. سوخت در یک ضربه برق هوا را تزریق می کند و مخلوط می سوزد. دریچه های ورودی و خروجی در اینجا بسته هستند. پیستون از نقطه مرگ بالا به نقطه مرگ پایین حرکت می کند. پیستون از نقطه مرگ پایین به نقطه مرگ بالا در حرکت اگزوز حرکت می کند. دریچه اگزوز باز می شود و گازهای در حال سوختن خارج می شوند.

سیستم ترمز موتور

سیستم ترمز موتور معمولاً در وسایل نقلیه سنگین مانند کامیون ها، اتوبوس ها و غیره یافت می شود. همچنین دارای چهار فاز مانند یک موتور دیزلی چهار زمانه است. حرکت مکش مانند یک موتور دیزلی معمولی چهار زمانه باقی می ماند. اما زمانی که سیستم ترمز موتور در موتور دیزلی فعال است، تغییری در لحظه تراکم ایجاد می شود. دریچه ورودی بسته است، اما دریچه خروجی در این مرحله باز می شود. هوا به جو خارج می شود. در پاور استروک، هر دو دریچه ورودی و خروجی بسته است. واحد کنترل الکترونیکی نیز تامین سوخت را متوقف می کند. هنگامی که پیستون از نقطه کورس بالا به نقطه کورس پایین حرکت می کند، سیلندر خلاء ایجاد می کند. بنابراین بار زیادی روی میل لنگ وارد می شود و در نهایت سرعت موتور کاهش می یابد. دریچه ورودی در کورس اگزوز بسته است و دریچه اگزوز باز است. پیستون از نقطه کورس پایین به نقطه کورس بالا حرکت می کند و گاز خروجی به اتمسفر آزاد می شود. یک مدار اضافی در خودروی مجهز به سیستم ترمز موتور وجود دارد. این شامل یک پمپ روغن، شیر برقی، شیر کنترل و محرک است. هنگامی که سیستم ترمز موتور روشن است، روغن روغن را به سوپاپ برقی پمپ می کند. واحد کنترل الکترونیکی شیر برقی را کنترل می کند. سپس روغن به سمت شیر ​​کنترل حرکت می کند، جایی که فشار آن کنترل می شود. سپس به سمت محرک حرکت می کند. روغن تحت فشار در محرک به فشار دادن سوپاپ اگزوز و باز کردن آن در زمان تراکم کمک می کند. هنگامی که ترمز موتور خاموش می شود، روغن موجود در محرک به سمت کاروان می رود. روغن را نمی توان بیشتر پمپ کرد.

ریتاردر

بیشتر بخوانید: تفاوت ریتاردر و اینتاردر

مزایای استفاده از ریتاردر ترمز چیست؟

با وجود سر و صدای بلند، ترمزهای ریتاردر مزایای بسیار زیادی دارند. در اینجا به بررسی این موارد خواهیم پرداخت:

صرفه جویی در هزینه تعمیر و نگهداری وسیله نقلیه شما

وسایل نقلیه مجهز به ریتاردر می توانند در هزینه های شما صرفه جویی کنند. اگر از سیستم ترمز معمولی به طور مکرر در مناطق با ترافیک سنگین یا در هنگام سرازیری استفاده کنید، می تواند به ترمزهای شما آسیب جدی وارد کند.  تعمیر یا تعویض اجزای ترمز بسیار گران است. از آنجایی که سیستم های ترمز برای ایمنی شما حیاتی هستند، باید پول زیادی را برای تعمیر آنها خرج کنید. اما اگر وسیله نقلیه شما دارای ریتاردر باشد، به کاهش سرعت خودرو در مناطق ترافیکی و سراشیبی کمک می کند بدون اینکه بر سیستم ترمز معمولی مانند ترمز دیسکی، ترمز درام، ترمز دستی و غیره تأثیر منفی بگذارد.

کاهش فشار بر روی ترمزهای معمولی 

اگر همیشه از سیستم ترمز معمولی استفاده می کنید، آنگاه فشار بیشتری بر اجزای ترمز مانند لنت ترمز ، کالیپر و سایر موارد وارد می کنید.  به همین دلیل این قطعات خیلی سریع فرسوده و تمام میشوند. علاوه بر این، می تواند باعث گرم شدن بیش از حد ترمزها شود که در هنگام رانندگی در جاده ها بسیار خطرناک است. اما استفاده از ترمزهای ریتاردر به کاهش فشار روی سیستم ترمز شما کمک می کند. این کار به افزایش طول عمر سیستم ترمز خودروی شما کمک می کند.

زمان توقف وسیله نقلیه را کاهش میدهد

اگر در حال رانندگی با یک وسیله نقلیه سنگین وزن مانند اتوبوس یا کامیون هستید و اگر در زمان نامناسب توقف نکند، ممکن است با اشیاء خطرناک دیگر برخورد کنید. اما اگر وسیله نقلیه شما دارای سیستم ترمز ریتاردر باشد، اطمینان حاصل میکنید که وسیله نقلیه شما در زمان صحیح توقف می کند و خطر برخورد با هر وسیله نقلیه دیگری را کاهش می دهد.

چرا استفاده از ریتادر در برخی مناطق ممنوع است؟ 

ترمز موتور آزاد کننده تراکم یا ریتاردر یک کندکننده است که در موتورهای دیزلی یافت می شود . آنها بدون شک به کنترل سرعت وسیله نقلیه شما در هنگام حرکت به سمت پایین و شیب زیاد کمک می کنند، اما دارای معایب خاصی هستند. این کندکننده‌های ترمز که معمولاً به عنوان «ریتاردر» شناخته می‌شوند، صدای زیادی تولید می‌کنند باعث ایجاد آلودگی صوتی به‌ویژه در مناطق مسکونی و داخل شهر خواهد شد. به همین دلیل است که اغلب متوجه می‌شوید که کندکننده‌های ترمز از ورود به مناطق مسکونی یا نزدیک جاده‌های عوارضی منع شده‌اند. حتی گاهی رانندگان کامیون به دلیل استفاده از ریتاردر در مکان های ممنوعه جریمه می شوند.

چرا صدای سیستم ترمز موتور یا سیستم ترمز ریتاردر اینقدر بلند است؟

هنگامی که ترمز موتور فعال می شود، معمولاً صداهای تحریک کننده بلندی از صدا خفه کن می شنوید. اما آیا می دانید چرا چنین صدایی می شنوید؟  در ضربه فشرده سازی، هوا تا فشار بسیار بالا فشرده می شود. ناگهان سوپاپ اگزوز باز می شود و هوا از بیرون خارج می شود و بنابراین صدای بسیار بلندی می شنوید که می تواند هر کسی را آزار دهد. بنابراین رانندگان مجاز به استفاده از ریتاردر در مناطق مسکونی نیستند.

اگر سیستم ترمز موتور یا ترمز جک در محل شما مجاز نیست، یکی از علائم زیر را مشاهده خواهید کرد.

  • بدون ترمز ریتاردر
  • ترمز ریتاردر ممنوع
  • ترمز فشاری ممنوع
  • ترمز موتور ممنوع
  • کند کننده ترمز ممنوع است

اگر راننده اتوبوس یا کامیون در مکان های ممنوعه از ترمز موتور استفاده کند، جریمه خواهد شد. خوشبختانه مکان های زیادی مانند مناطق کوهستانی وجود دارد که ریتاردر در آنجا ممنوع نیست زیرا مکان های مسکونی زیادی در آنجا وجود ندارد. با این حال، امروزه اکثر شرکت ها در حال توسعه فناوری جدیدی برای کاهش صدای تولید شده توسط سیستم ترمز موتور هستند. به عنوان مثال، برخی از شرکت ها صدا خفه کن را برای کاهش صدای بلند تولید می کنند.  این به رانندگان وسایل نقلیه سنگین کمک می کند تا به مناطقی که ترمز ریتاردر در آنجا  اکیداً ممنوع است بتوانند بروند زیرا دیگر صدای بلند تولید نمی کند.

ریتاردر

استفاده از ریتاردر در برف و باران

سیستم ترمز خودروی شما از پوشش اصطکاکی تشکیل شده است که می تواند هنگام حرکت در سراشیبی بیش از حد گرم شود. گرمای بیش از حد ممکن است منجر به محو شدن ترمز یا خرابی ترمز شود که برای شما در هنگام رانندگی در جاده خطرناک است. به همین دلیل است که کامیون های سنگین  (کلاس A) به عقب نشینی مجهز هستند. آنها از فشار ایجاد شده در موتور چهار زمانه استفاده می کنند و به کاهش یا کنترل سرعت خودرو در حین حرکت در سراشیبی کمک می کنند. علاوه بر این، آنها تأثیر منفی بر سیستم ترمز معمولی ندارند. اما ریتاردر می‌تواند باعث لغزش چرخ‌های وسیله نقلیه شما در صورت داشتن کشش ضعیف با سطح جاده شوند. بنابراین بهتر است هنگام سفر در جاده های خیس یا برفی، ریتاردر خود را خاموش کنید.

خودروهای ریتاردر دار در ایران

استفاده از سیستم ترمز ریتاردر به علت مزایای بسیار زیادی که دارد مورد استقبال تولیدکنندگان داخل کشور هم قرار گرفته به طوری که به جز خودروهای وارداتی از اروپا مانند اسکانیا، ولوو و … که دارای ریتاردر هستند، خودروهای تولید و مونتاژ داخل هم از این سیستم در ماشین های خود استفاده میکنند. از خودروهای سنگین ریتاردر دار در بازارهای داخلی کشور میتوان به کشنده امپاور، کشنده C&C 480، کشنده پیلسان، کشنده تک و جفت فردا دیزل و بسیاری موارد دیگر اشاره کرد.

جمع بندی

ترمز ریتاردر را در اکثر وسایل نقلیه سنگین مانند اتوبوس های مدرسه، تریلرها، ماشین های آتش نشانی و غیره خواهید دید. این ترمزها برای کنترل سرعت کامیون در هنگام فرود آمدن روی تپه به جای استفاده از سیستم ترمز معمولی استفاده می شوند. بنابراین به طور غیر مستقیم، عمر اجزای ترمز گران قیمت وسیله نقلیه شما را افزایش می دهند. اما در جاده های لغزنده به دلیل برف، یخبندان یا باران از ترمز ریتاردر نباید استفاده کنید.

علاوه بر این، استفاده از آنها در برخی مناطق به دلیل صدای بلند ممنوع است. بنابراین، اگر علامتی با عنوان تزمز ریتاردر ممنوع را مشاهده کردید ، بهتر است از سیستم ترمز موتور آنها استفاده نکنید. در غیر این صورت باید مبلغ هنگفتی را به عنوان جریمه پرداخت کنید.

از اینکه مقاله را خواندید متشکریم، امیدواریم این مطلب تمامی سوالات شما را در مورد ریتاردر را پاسخ داده باشد. اگر سوالات بیشتری دارید، در بخش نظرات برای ما بنویسید تا به شما پاسخ بدهیم.

 

برای مشاوره در خصوص خرید و فروش انواع کامیون، کامیونت و پیکاپ با کارشناسان ما در پایتخت کامیون در ارتباط باشد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *